Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Επιδιόρθωση Οροφής # StormSure Vinyl Soft Top Repair


Το MX5 φοράει ακόμα την εργοστασιακή οροφή βινυλίου, η οποία όπως είναι φυσιολογικό μετά από 18 χρόνια χρήσης είναι αρκετά ταλαιπωρημένη και σε μερικά σημεία μάλιστα έχει σκισίματα τα οποία βάζουν νερό αλλά και αρκετό θόρυβο εν κινήσει. Υπάρχουν αρκετά μαγαζιά που ασχολούνται με την επισκευή των soft top, όπως το www.hoods.gr του Στέλιου, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες δουλειές, ειδικά στα Miata που είναι και το προσωπικό του αυτοκίνητο. Για να γίνει καλή δουλειά λοιπόν θα πρέπει να βγεί η οροφή από το αυτοκίνητο και να κολληθεί σωστά ώστε να αντέξει, πράγμα που έχω σκοπό να κάνω στο μέλλον, ή να αντικαταστήσω την οροφή με καινούρια. Μέχρι τότε, αποφάσισα να δοκιμάσω ένα κιτάκι επισκευής της οροφής σαν προσωρινή λύση.



Πήρα ένα κιτ επισκευής από την Αγγλία που ονομάζεται Stormsure. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από βροχές οι Άγγλοι σκέφτηκα. Περιέχει μια κόλλα, δύο patches, λίγο ταινία, οδηγίες  και προστατευτικά γάντια. Θεωρητικά, συγκρατείς το σκίσιμο από την εξωτερική πλευρά με την ταινία και στην συνέχεια από την εσωτερική πλευρά βάζεις κόλλα και το patch. Στην πράξη δεν δούλεψε έτσι ακριβώς.



Η ταινία του κίτ δέν ηταν πολύ καλή και έτσι κατέληξα να χρησιμοποιήσω ταινία 3Μ, η οποία έπιανε πολύ καλύτερα στο βινύλιο, αφού το είχα καθαρίσει εννοείται.


Από την εσωτερική πλευρά πάλι καθαρίζουμε, βάζουμε κόλλα και εφαρμόζουμε ένα κομμάτι από το patch. Το αφήνουμε μία ώρα να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια κάνουμε το ίδιο από την έξω μεριά.


Με ένα λεπτό κατσαβιδάκι σπρώχνουμε την κόλλα πρός τα έξω ώστε να πατήσει καλά το μπάλωμα. Βοήθησε αρκετά ο ήλιος ο οποίος μαλάκωσε το υλικό και το έκανε να κάτσει όμορφα στις καμπύλες της οροφής.



Σε ένα σκίσιμο που είχε στο πλάι η οροφή, χρειάστηκε να αυτοσχεδιάσω λίγο χρησιμοποιώντας έναν μαγνήτη και μια μεταλλική πλάκα, για να πιέσω τα μπαλώματα μεταξύ τους. Παραδόξως δούλεψε και το αποτέλεσμα ήταν καλό.


Το αποτέλεσμα δεν είναι τέλειο οπτικά αλλά η οροφή στεγανοποιήθηκε. Μετά από τέσσερεις μήνες παραμένει στεγανή αλλά το μπάλωμα έχει αρχίσει να κιτρινίζει από τον ήλιο. Περιμένω από ένα φίλο να μου δώσει ένα κομμάτι από την δική του οροφή βινυλίου για να προσθέσω πάνω από τα μπαλώματα για παραπάνω προστασία. Σε κάθε περίπτωση όμως θεωρώ το παραπάνω σαν προσωρινή λύση και σίγουρα αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί μια πιό επαγγελματική δουλειά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου