Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017

16th HTTC TrackDay @ Megara Circuit


Το Σάββατο 25/11 έγινε και το 16ο Trackday από την ομάδα του HTTC. Πολλές συμμετοχές για ακόμα μια φορά με highlights το Huracan Performante που βελτίωσε το χρόνο του το πρωί, με νέο ρεκόρ πίστας αυτοκινήτων παραγωγής και χρόνο 1.01.9 το οποίο μένει να επιβεβαιωθεί από τα εργαλεία data acquisition που είχε, καθώς και το Nissan GTR Nismo που ήρθε το απόγευμα για ένα γρήγορο και εντυπωσιακό session.


Εμείς βρεθήκαμε στην πίστα με το 206 του Παναγιώτη που είχαμε παρουσιάσει σε παλιότερο άρθρο, για μερικούς γύρους. Σίγουρα θα δώσει το παρόν και στα επόμενα events τώρα που ζεστάθηκε.!



Εκτός από τον Παναγιώτη το πρώτο τους trackday έκαναν και ο Νίκος με τον Χρήστο, οι οποίοι γύριζαν με μικρές διαφορές σε σταθερό ρυθμό με Miata Mk2.5 και Mk3 αντίστοιχα.!



Ο Γιάννης σταθερά συνέχισε τους κανιβαλισμούς με το 10th Anniversary που δεν μασάει..


Ο Μάνος για πρώτη φορά στην πίστα με το φρέσκο 2ZZ φορεμένο στο MR2 και ο Χρήστος με το αναβαθμισμένο S2000 του οποίου τα μπουλόνια δεν ήθελαν να μείνουν σφιγμένα. :ο)





Και ο Παντελής στην πίστα για ένα τελευταίο shakedown πρίν την επίσκεψή μας στις Σέρρες το επόμενο σ/κ για το trackday του motorsport-spec.gr.!


Και φυσικά πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες συμμετοχές.!










Ραντεβού σε μια εβδομάδα στις Σέρρες..!!

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Megara Circuit # 15th HTTC TrackDay


Ακόμα ένα όμορφο trackday στα Μέγαρα, με αρκετές συμμετοχές και καλό καιρό. Χωρίς την μπλέ σαύρα αλλά με τα δυνατά Honda τα οποία τελικά αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα αλλά και αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι. Το φρέσκο S2000 του Παντελή και το ΕΚ Κ20 και τα δύο supercharged.!






Αρκετές ακόμα όμορφες συμμετοχές.








Τα Miata είχαν την τιμητική τους με αρκετά αυτοκίνητα να δίνουν το παρόν..









Και πιό θεαματικός όλων ο Γιάννης με το stock 10ae που πραγματικά οργίασε...!!


Keep driving...!




Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΜΧ-5 10th Anniversary # Dyno Run


Το Miata προχωράει σιγά σιγά και πλησιάζει όλο και περισσότερο σε αυτό που έχω στο μυαλό μου. Σίγουρα ακόμα υπάρχουν πολλά βασικά πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν, ένα από τα οποία είναι και το μοτέρ που πλέον έχει μείνει λίγο πίσω σε σχέση με τη βελτίωση ανάρτησης και φρένων.

Υπάρχει σαφές πλάνο και στόχος για την βελτίωση του μοτέρ, στο οποίο το πρώτο βήμα είναι ο άγραφος εγκέφαλος που θα αντικαταστήσει τον εργοστασιακό μαζί με κάποια όργανα εποπτείας όπως wideband, θερμοκρασία και πίεση λαδιού. Έγινε λοιπόν μια δυναμομέτρηση για να ξέρουμε από που ξεκινάμε και τι δίνει η κάθε βελτίωση στην πραγματικότητα, τόσο σε νούμερα όσο και σε αποτελεσματικότητα στον δρόμο και την πίστα.

Η μέτρηση έγινε στο αρκετά αξιόπιστο κατά τη γνώμη μου δυναμόμετρο της Microchips στο Μοσχάτο. Έγιναν δύο μετρήσεις με ίδιο αποτέλεσμα, όπως φαίνεται παρακάτω. Μάλλον αναμενόμενο αποτέλεσμα για μοτέρ με 215.000χλμ και αλλαγμένη εισαγωγή και εξάτμιση από χταπόδι και πίσω.


Το νούμερο σαν νούμερο δεν λέει τίποτα, μπορεί σε άλλο δυναμόμετρο να έβγαζε + ή -5 άλογα. Αυτό που μετράει είναι ότι πλέον ξέρουμε από που ξεκινάμε.!

Video από την μέτρηση :

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

VBO Tools # Telemetry/Video Integration and Analysis


Πλέον είναι σύνηθες στα trackdays να γράφουμε σε βίντεο τα sessions και παράλληλα να μετράμε γυρολόγιο με εφαρμογή όπως το Racechrono, ή με ειδικό εργαλείο όπως το VBox.
Τα παραπάνω αποτελούν πολύτιμες πληροφορίες, τις οποίες αν μπορεί κάποιος να "διαβάσει", σίγουρα θα καταλάβει αρκετά πράγματα για τον τρόπο οδήγησης, για το πώς μπορεί να βελτιώσει τον γύρο και τι μπορεί να δοκιμάσει σε κάποιο επόμενο session. 

Τα δευτερόλεπτα μπορεί να πέφτουν εύκολα με +50 άλογα στο μοτέρ, για εμένα όμως τα δύσκολα δευτερόλεπτα, αυτά που προκύπτουν από την βελτίωση της οδήγησης και του στησίματος του αυτοκινήτου έχουν παραπάνω σημασία. Και το Vbo Tools είναι ένα εργαλείο που βοηθάει ακριβώς σε αυτό. Τι κάνει λοιπόν ακριβώς και τι χρειαζόμαστε για να το χρησιμοποιήσουμε;

Είναι ένα ΔΩΡΕΑΝ εργαλείο σύνδεσης βίντεο με δεδομένα τηλεμετρίας και μάλιστα εξελιγμένο από τον δικό μας Γιώργο Σικαλιά. Μπορεί να το πεί κανείς και το Video VBox του φτωχού!

Τι χρειάζεται :

Πρώτον κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το CircuitTools .
Δεύτερον παίρνουμε το αρχείο τηλεμετρίας σε μορφή .vbo .



Τρίτο το video από το session και τέλος κατεβάζουμε το Vbo Τools από το site.!

Πως γίνεται :

Αφού κατεβάσουμε το VboTools, στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζονται για τη σύνδεση του βίντεο με τα δεδομένα τηλεμετρίας, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο χρήσης.

How To Video :

Υπάρχει website αλλά και σελίδα στο Facebook για παραπάνω λεπτομέρειες, πληροφορίες αλλά και προτάσεις για βελτίωση στον Γιώργο που συνεχώς το εξελίσσει και το αναβαθμίζει.

Καλές αναλύσεις λοιπόν!