Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

MX-5 10th Anniversary # Megara Circuit # 1.11.55


Επιτέλους επιστροφή στην ενεργό δράση μετά από μια περίοδο αλλαγών και αναβαθμίσεων. Σε σχέση με την προηγούμενη φορά τα πίσω ελατήρια στην BC ήταν 1kgr/mm πιό μαλακά, δηλαδή 7ρια αντί για 8ρια με σκοπό να βγάλει περισσότερη πρόσφυση πίσω και να μπορώ να πατήσω το γκάζι πιό νωρίς. Επίσης μεγάλη αλλαγή ήταν η τοποθέτηση του Megasquirt που έδωσε καλύτερες καμπύλες στο μοτέρ και μεγαλύτερο φάσμα λειτουργίας μέχρι τον κόφτη στις 7390rpm.



 Η πίστα σε αρκετά καλή κατάσταση, καιρός καλός και μετά από αρκετή ώρα αναμονής λόγω πολλών συμμετοχών μπαίνω για το πρώτο session στις 2 το μεσημέρι. Δύο γύροι χαλαρά για ζέσταμα υγρών,ελαστικών,φρένων και στον πρώτο γρήγορο γύρο το χρονόμετρο σταματάει στο 1.12.0.! Ένας γύρος χαλαρά, σκέφτομαι πως έχει αλλάξει το αμάξι και πώς πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος οδήγησης και στον επόμενο η οθόνη του RaceChrono Pro γράφει 1.11.5.!! Και πάλι η Μπλέ Σαύρα ξεπερνάει τις προσδοκίες μου και αποδεικνύει ότι είναι μια πολύ καλή βάση για βελτίωση με πολλές προοπτικές ενώ οι κινήσεις που κάνω είναι και αυτές πρός την σωστή κατεύθυνση. Για παράδειγμα, εκεί που το 8κιλο ελατήριο έχανε πρόσφυση στην Κ5 και έπεφτα στα 77χλμ, τώρα με το 7κιλο κράταγε παραπάνω και κράτησα 82χλμ τα οποία βοηθάνε πολύ και για την υπόλοιπη ευθεία.



Incar Video



Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν αρκετά, όχι μόνο από την περεταίρω βελτίωση του μοτέρ αλλά και από άλλες λεπτομέρειες όπως βελτίωση των φρένων (τα HP+ πλέον είναι οριακά για αυτή τη χρήση και θέλει κάτι ποιό hardcore) , φρέσκα λάστιχα και διακριτική βελτίωση του aero. Η βελτίωση του μοτέρ θα γίνει αφού πρώτα ολοκληρωθεί το θέμα της σωστής ψύξης νερού-λαδιού αλλά και η αντικατάσταση του εργοστασιακού δισκόπλατου.



Η Σαύρα δεν ήταν μόνη της αυτή τη φορά στην πίστα αλλά μαζέυτηκαν τέσσερα (!!) 10th Anniversary, όλα μάχιμα αλλά και διαφορετικά. Ο Κωνσταντίνος και ο Γιάννης με τα stock και ο Δημήτρης με το Turbάτο του που έκανε και την πρώτη του επίσκεψη στην πίστα.!




Μερικές φωτογραφίες από το Tubro 10AE του Δημήτρη :







Και ο αδερφός Δημήτρης ήταν εκεί με το 2ZZ MR2, αυτή τη φορά με φρέσκο AR-1 205/50/r15 και αρκετή όρεξη για οδήγηση. Πιό εξοικιωμένος πλέον με το αμάξι, έριξε δραματικά το Personal Best του μπαίνοντας στο sub10" club με χρόνο 1.09.7.! Εύγε Μήτσο, ήρθε ή ώρα να μάθεις h&t πλέον για παρακάτω.!



Απολαύστε το Video :



Μιάς και μιλάμε για MR2, βάζω και δυο φωτογραφίες από το κεντρομήχανο του Πέτρου, μόνο και μόνο επειδή το είδαμε πλυμένο μετά από τόσο καιρό. Αυτές οι 6UL....έρωτας.! 



Τέλος, το νέο αίμα, μια παρέα παιδιών με μεγάλη τρέλα και πολύ καλές ικανότητες, πότε με πισωκίνητα Starlet πότε με Ignis...με ειδίκευση στις πλαγιολισθήσεις.! Μάριος, Κωνσταντίνος και σία με το drift spec fwd.!




Επόμενο επεισόδιο για την Μπλέ Σαύρα στις Σέρρες, στο TrackDay του RX8 Club 3-4 Μάρτη.


Stay tuned..! 

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

MX-5 10th Anniversary # Megasquirt3 - AEM WideBand - Toyota CoPs # Tuning And Dyno


Εγκέφαλος, καλώδια, όργανα, όλα στη θέση τους και η ώρα της ρύθμισης έφτασε.! Τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα βέβαια και ο Κωνσταντίνος πρίν ξεκινήσουμε σύνδεσε τον Knock Sensor της Plex Tuning(και εδώ Ελληνική εταιρεία με πολύ καλά προιόντα), φόρεσε τις ψείρες του και τις ωτοασπίδες της Peltor για να ακούει το μοτέρ στερεοφωνικά και σύνδεσε το Tuner Studio Ultra στον αγαπημένο μας MS3...



Αρχικά στο δρόμο, χαλαρή οδήγηση, χάρτες βενζίνης, απόκριση σε χαμηλές στροφές, ρελαντί με αναμμένα φώτα και λοιπές λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά όμως στην καθημερινή χρήση, μέχρι που φτάνουμε στην "Κρυφή", γνωστό κοντροστέκι και ιδανικό σημείο για δοκιμές με μεγάλη ευθεία και καθόλου κίνηση. Έγιναν περίπου 20 πατήματα από χαμηλά μέχρι κόφτη, με διαφορετικά φορτία και διαφορετικές ταχύτητες. Το αμάξι ξύπνησε, έβγαζε παραπάνω χλμ σε κάθε δοκιμή, φαινόταν όλο και πιο πρόθυμο.



Επιστροφή για να ξεκουραστεί στο γκαράζ του και την επόμενη μέρα το πρωί ραντεβού στο δυναμόμετρο, σε αυτό που πλέον εμπιστεύομαι σε σχέση με τα νούμερα που βγάζει, το οποίο βέβαια στην πιάτσα έχει τον τίτλο του "αυστηρού". Μιλάω για το MicroChips του Γιώργου Κούτση στο Μοσχάτο. Αυτή λοιπόν ήταν η καλύτερη κίνηση που θα μπορούσα να κάνω, γιατί αποδείχθηκε οτι ενώ ψηλά το αμάξι απέδιδε πολύ καλά, στις μεσαίες ήθελε αρκετή δουλίτσα και fine tuning.



Ο Γιώργος κατάφερε και χώρεσε στο cockpit της σαύρας και ο Κωνσταντίνος αρματωμένος με τα Plex και τους χάρτες του ξεκίνησαν τα πατήματα. 30 πατήματα έγιναν μέχρι ο Κωνσταντίνος να βγάλει ότι καλύτερο μπορούσε από το ταλαίπωρο BP4W με τα 217.000χλμ στην πλάτη του, με την πολύτιμη βοήθεια του Γιώργου βέβαια που του εξηγούσε τα διαγράμματα και τα σημεία που κέρδισε ή έχασε το μοτέρ σε κάθε μέτρηση.



Πρίν τον εγκέφαλο η μέτρηση είχε γίνει με 4η, κακώς βέβαια γιατί στο 6ρι κιβώτιο του 10ae η σχέση που είναι κοντά στο 1:1 είναι η 5η. Κάναμε λοιπόν ένα πάτημα με 4η για να δούμε διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση και ένα με 5η για να δούμε την τελική καμπύλη και νούμερα.



Αν περιμένετε τρελά νούμερα και χαοτικές διαφορές χάσατε. Η διαφορά με πρίν είναι μια πιό γεμάτη καμπύλη ροπής και ιπποδύναμης ειδικά μετά τις 4500rpm, με αυξημένες μέγιστες τιμές κατά 8 άλογα και 1kgr ροπής. Αντικειμενικά το κόστος του άγραφου δεν δικαιολογεί το κέρδος 8 ίππων, η ουσία όμως είναι οτι υπάρχει η βάση για οποιαδήποτε μελλοντική βελτίωση και τότε ένας καλός εγκέφαλος θα είναι το κλειδί για ένα δυνατό και υγιές μοτέρ. Επίσης τα 153.9 άλογα δεν είναι καθόλου άσχημα για ένα μοτέρ με ελάχιστες περιφερειακές επεμβάσεις και σίγουρα θα δώσουν έναν παραπάνω ενδιαφέρον στις επόμενες βόλτες.

Την Κυριακή έχουμε Μέγαρα, αρχές Μάρτη Σέρρες οπότε θα δούμε και πως μεταφράζονται οι νέες καμπύλες σε ουσία.!

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

MX-5 10th Anniversary # Megasquirt3 - AEM WideBand - Toyota CoPs # Installation


Ένας χρόνος πέρασε με το Miata και σίγουρα είναι η καλύτερη αγορά που έχω κάνει ποτέ. Επίσης, μέσα στον χρόνο αυτό αναβαθμίστηκε σε πολλά τεχνικά θέματα και έφτασε σε ένα σημείο που οδηγικά μπορώ να το χαρώ σε μεγάλο βαθμό. Έχοντας βελτιώσει αρκετά το στήσιμο του αυτοκινήτου, ήταν ξεκάθαρο ότι πρέπει να ξεκινήσουν και οι βελτιώσεις στο μοτέρ.



Το βασικό κομμάτι του παζλ για το θέμα του μοτέρ είναι ο εγκέφαλος, ο οποίος θα αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα γίνουν και οι επόμενες βελτιώσεις, όποιες και αν είναι αυτές. Μετά από αρκετό ψάξιμο αποφάσισα να πάω στην δοκιμασμένη λύση του Megasquirt 3 Basic ο οποίος είχε όλα τα features που θεωρώ απαραίτητα για την δική μου χρήση, κατασκευάζεται στην Ελλάδα από την MSLabs η οποία τους προμηθεύει και παγκοσμίως και τέλος υπάρχουν και Tuners που τον έχουν δουλέψει αρκετά οπότε έχουν ήδη εμπειρία και έτοιμες δοκιμασμένες λύσεις.

Καλό το DIY και όσο μπορώ το κάνω, όμως πρέπει να υπάρχει όριο σε αυτό και κάποια πράγματα να τα αναλαμβάνουν επαγγελματίες έτσι ώστε να γίνονται σωστά, ή αν δεν γίνουν σωστά να έχουν αυτοί την ευθύνη. Στην δική μου περίπτωση την συνολική εγκατάσταση και ρύθμιση ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τσαντάκος, τον οποίο αρχικά μου πρότειναν αρκετοί φίλοι Miatάκηδες χωρίς να τον γνωρίζω προσωπικά.



Πάμε να δούμε ένα ένα τα κομμάτια της εγκατάστασης, την οποία προσπάθησα να κάνω όσο πιο ολοκληρωμένη μπορώ για τις δικές μου ανάγκες:

MSLabs MegaSquirt 3 Basic :





Η σειρά των MS έχει αρκετά μοντέλα με διαφορετικά features. Εγώ επέλεξα τον PlugNPlay MS3 για τα 99-00 Miata 1.8, ο οποίος έρχεται με το δικό του κουτί και δέχεται την εργοστασιακή πλεξούδα ενώ παράλληλα βγάζει μια έξτρα πλεξούδα για τα διάφορα Inputs και Outputs. Υποστηρίζει τα παρακάτω :

16x16 VE (fuel) and ignition tables
Map-switching support (multiple fuel/ignition tables)
Flex Fuel E85 support (Continental sensor)
EGO Feedback (fuel trim via Wideband O2) with 12x12 AFR target tables
Onboard MAP sensor (supports up to 21psi of boost – external MAP support for more boost)
4 injector outputs, 4 ignition outputs (sequential spark and fuel support)
Closed Loop Idle control (including A/C idle-up)
Electronic boost control (solenoid sold separately) and Overboost Protection
Coolant fan and Condenser fan control
Tachometer output (important for those of you looking to run LS or IGN-1A coils)
VICS/VTCS control
Alternator control for 99-05
Battery light control for 99-05 (alerts to high/low voltage conditions via factory battery light)
VSS input (94-05)
VVT control (including 90-00 with 01-05 cylinder head)
CEL control (configurable via software to alert you to sensor failures)
3 spare programmable outputs (water injection, nitrous, etc.)
4 spare digital inputs
5 spare analog inputs (oil pressure, oil temperature, etc)
Knock module installed as standard (90-97 must add sensor)
RTC module installed as standard, complete with battery (for SD card logging)
Στα Inputs τοποθετήσαμε έναν GM Intake Air Temprature Sensor στην εισαγωγή, ενώ ο εργοστασιακός MAF καταργήθηκε.



Τοποθετήθηκε ένα σωληνάκι υποπίεσης στην πολλαπλή εισαγωγής.



Και τέλος αντικαταστάθηκε ο εργοστασιακός αισθητήρας λ, με έναν Wideband αισθητήρα στης Bosch ο οποίος και αυτός συνδέθηκε στον εγκέφαλο.




MafLess Cold Air Intake :



Με τον νέο εγκέφαλο μπορούσαμε να ελευθερώσουμε την εισαγωγή καταργώντας τον Maf Sensor. Έχοντας ώς δεδομένο οτι η καλύτερη εισαγωγή για Miata είναι η εργοστασιακή, χρησιμοποίησα τον εργοστασιακό σωλήνα με εσωτερική διάμετρο 63mm, τον οποίο έντυσα με θερμομονωτικό υλικό και στο τέλος τοποθετήθηκε μια φιλτροχοάνη διπλού κώνου.



Έφτιαξα μια βάση για την στερέωση της εισαγωγής και τέλος τροποποίηση το κουτί γύρω από το φίλτρο ώστε να τραβάει μόνο κρύο αέρα τον οποίο διοχετεύω από την μετώπη με μια 70mm σωλήνα.




ΑΕΜ X-Series WideBand :


Για τον έλεγχο του μείγματος τοποθετήσαμε τον νέο WideBand όργανο της ΑΕΜ, το οποίο χρησιμοποιεί τον αισθητήρα LSU 4.9 της Bosch, ενώ το οργανάκι είναι πολύ χαμηλού προφίλ, ιδανικό για να τοποθετηθεί σε διακριτικό σημείο. Η τοποθέτηση έγινε χαμηλά στην κονσόλα, σε σημείο που εύκολα ο οδηγός μπορεί να δεί αλλά δεν κουράζει στην βραδινή οδήγηση. Με ένα λεπτό φύλο από ανθρακόνημα η τοποθέτηση ήταν αρκετά εύκολη.





Denso CoPs :



Για την βελτίωση του ρεύματος στα μπουζί επιλέχτηκε η δημοφιλής λύση σε βελτιωμένα Miata των πολλαπλασιαστών Denso που τοποθετούνται από το εργοστάσιο στα 1ΖΖ μοτέρ της Toyota. Για την τοποθέτηση χρησιμοποιήσαμε μια custom βάση που έφτιαξε ο Κωνσταντίνος και νέα πλεξούδα για τη σύνδεσή τους. Για την πλεξούδα αυτή ο Κωνσταντίνος αφιέρωσε ΠΟΛΛΕΣ ώρες, με άπειρη υπομονή και προσοχή στην λεπτομέρεια. Στριφτά καλώδια, ντυμένα σχολαστικά με θερμοσυστελόμενο και δίχτυ , πριζάκια βιομηχανικού τύπου για να είναι αποσπώμενη, κολλήσεις κτλ. Με την ίδια προσοχή βέβαια περάστηκε και τερματίστηκε όλη η νέα καλωδίωση, για αισθητήρες, διακόπτες, Leds κτλ. Αυτή η προσοχή στην λεπτομέρεια και το μεράκι κάνουν την διαφορά μεταξύ ενός επαγγελματία που θέλει να ξεπετάξει το αμάξι και να πάρει τα χρήματα και ενός που πραγματικά του αρέσει αυτό που κάνει και θέλει να το φτιάξει σαν να ήταν το δικό του. Και βέβαια το δυνατό σημείο του Κωνσταντίνου δεν είναι το καλωδιακό(έκανα κάποιες μικροβελτιώσεις μετά και εγώ)...αλλά το tuning, για το οποίο θα γράψω στην επόμενη δημοσίευση.









Oil Temperature/Pressure Sensors :



Η σκληρή χρήση του αυτοκινήτου σε πίστες και βουνά είναι δεδομένη. Σε αυτή τη φάση οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αν ξεπεραστούν κάποια όρια μπορεί να προκληθεί ζημιά. Εκεί ακριβώς έρχεται ο άγραφος εγκέφαλος που μπορεί να σεταριστεί έτσι ώστε να προστατέψει πραγματικά το μοτέρ. Τοποθετήθηκαν αισθητήρες θερμοκρασίας και πίεσης λαδιού, με την γνωστή προσεγμένη καλωδίωση και συνδέθηκαν στα Inputs του εγκεφάλου. Στη συνέχεια έγινε καλιμπράρισμα ώστε να διαβάζουμε σωστά νούμερα και τέθηκαν τα Warnings για υψηλή θερμοκρασία ή χαμηλή πίεση. Όταν περνάμε το όριο που έχουμε θέσει στα παραπάνω, ο εγκέφαλος προστατεύει το μοτέρ και παράλληλα ο οδηγός ειδοποιείται από τα Warning Leds. Οι αισθητήρες τοποθετήθηκαν με αντάπτορα που έφτιαξε στον τόρνο ο Κωνσταντίνος, ο οποίος είναι μεν λειτουργικός αλλά δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Στο μέλλον θα αντικατασταθεί από ένα sandwitch plate στην θέση του φίλτρου λαδιού.



Warning Leds :



Θέλοντας να κρατήσω καθαρό και διακριτικό το εσωτερικό, δεν ήθελα να γεμίσω το αυτοκίνητο όργανα εποπτείας για την απαραίτητη παρακολούθηση του μοτέρ. Συμφωνήσαμε με τον Κωνσταντίνο να τοποθετήσουμε Warning Leds για οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά στο μοτέρ όπως θερμοκρασία λαδιού, νερού, πίεση λαδιού και Knock Sensor. Εκείνος πρότεινε και την τοποθέτηση Shift Light και ξεκίνησε τις δοκιμές για την δημιουργία ενός 3D Printed κουτιού. 



Το κουτί που έφτιαξε τελικά ήταν αρκετά ογκώδες και έκρυβε τα όργανα οπότε τοποθετήσαμε κάποια Leds προσωρινά και θα το τοποθετήσουμε σε δεύτερο χρόνο.



Τέλος, βάλαμε δύο διακόπτες, έναν για να ξεκινάει το Logάρισμα στην SDcard που μπήκε στον εγκέφαλο και ένα δεύτερο για την ενεργοποίηση του δεύτερου προγράμματος.


Με την ολοκλήρωση της παραπάνω εγκατάστασης έγινε ο τελικός έλεγχος και είμασταν έτοιμοι να βγούμε στο δρόμο για το πρώτο tuning. Γενικά έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από την δουλειά του Κωνσταντίνου ο οποίος πραγματικά με εντυπωσίασε με το μεράκι και την αγάπη που έχει για αυτό που κάνει. Σαν εκκρεμότητα έμεινε η κατασκευή του κουτιού για τα Leds, το οποίο θα προχωρήσει σύντομα λογικά στην επόμενη επίσκεψη στην πίστα των Σερρών τον Μάρτη.

Στο επόμενο άρθρο θα γράψω αναλυτικά όλη την διαδικασία του tuning και τα τελικά αποτελέσματα σε αριθμούς και αίσθηση