Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΜΧ5 10th Anniversary : Cold Side Intake MYTHBUSTED


Ψάχνοντας για εισαγωγές που δουλεύουν σωστά στο Miata και διαβάζοντας τα γραφόμενα σε διάφορα forums είχα καταλήξει οτι η εργοστασιακή εισαγωγή είναι η καλύτερη. Μετά όμως από μια βόλτα με mx5 φίλου που φόραγε την εισαγωγή του Il Motorsport μπήκα στο τρυπάκι να δοκιμάσω κάτι και στο δικό μου μιάς και ο ήχος είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Η πιό απλή λύση είναι η τοποθέτηση μίας φιλτροχοάνης στη μεριά του συνοδηγού, μακριά από το χταπόδι.

Αρχικά χρειάστηκε να κάνουμε λίγο χώρο για τη φιλτροχοάνη περνώντας από διαφορετικό σημείο το σωληνάκι του δοχείου ψυκτικού υγρού και τακτοποιώντας τα καλώδια του φαναριού. Για να φτάσει επίσης το καλώδιο του MAF και του αισθητήρα θερμοκρασίας έπρεπε να ανοίξουμε λίγο το προστατευτικό της πλεξούδας πρός τα πίσω. Στο τέλος εννοείται ξαναπερνάμε την πλεξούδα με μονωτική ταινία.



Μετά το test fit φτιάξαμε και μια βάση για το φίλτρο η οποία όμως να μπορεί να κουνιέται μαζί με το μοτέρ. Πιάνει στο πλαίσιο και στις βίδες στήριξης του MAF.



Τέλος πρίν βάλουμε το φίλτρο, ανοίξαμε τρύπα στο γωνιακό κολάρο για τον αισθητήρα θερμοκρασίας και τοποθετήσαμε ένα φιλτράκι στις αναθυμιάσεις του καπακιού βαλβίδων.



Το φίλτρο τοποθετήθηκε και βγήκαμε για δοκιμή. Ο ήχος του μοτέρ πλέον σε κάθε βύθισμα του γκαζιού είναι πορωτικός, σε κάνει να πατάς συνέχεια χωρίς λόγο απλώς και μόνο για να το ακούς. Από την άλλη πλευρά όμως η απώλεια ροπής στις μεσαίες ειδικά στροφές είναι επίσης αισθητή, χωρίς να παρατηρήσω κάποια βελτίωση στις ψηλές στροφές. Το φαινόμενο είναι αισθητό στις εξόδους των στροφών που θές ροπή για να ξεκολλήσεις. Δυστυχώς θα ξαναγυρίσω στο εργοστασιακό setup με λίγο βελτιωμένη την εισαγωγή αέρα στο φιλτροκούτι.

Και ένα βίντεο με τον ήχο της εισαγωγής στην δοκιμή:



Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΜΧ5 10th Anniversary : Sparco Sprint



Η αλλαγή καθισμάτων και η τοποθέτηση των ζωνών ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση ενός Sparco Sprint παλαιάς γενιάς στη θέση του συνοδηγού. Το Sprint είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για τα MX5 γιατί μπαίνει εύκολα και χωράει χωρίς να ακουμπάει σε πόρτες και τούνελ. Είναι επίσης αρκετά άνετο οπότε ιδανική επιλογή για συνοδηγό.


Το κάθισμα αυτό δεν χρειάζεται βάσεις και βιδώνεται κατευθείαν στον εργοστασιακό σιδηρόδρομο. Οι μπροστινές βίδες μπαίνουν ακριβώς και χρειάζεται να ανοίξουμε μόνο δυο τρύπες στο πίσω μέρος του σιδηρόδρομου για να μπούν και οι πίσω.


Ανοίγοντας και τις πίσω βίδες το κάθισμα είναι έτοιμο προς τοποθέτηση.


Στις εμπρός βίδες προσθέσαμε δυο μεταλλικούς αποστάτες για να βελτιώσουμε λίγο την κλίση του καθίσματος. Πλέον ο συνοδηγός κάθεται πιό χαμηλά και πολύ άνετα.!




Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΜΧ5 10ΑΕ : Zώνες 6 Σημείων και Θέματα Ασφάλειας


Το κεφάλαιο της ασφάλειας στο αυτοκίνητο είναι πολύ μεγάλο ειδικά στην περίπτωση που αρχίζουμε να επεμβαίνουμε στα εργοστασιακά συστήματα. Η γενική λογική είναι μην πειράζεις τίποτα ή αν πειράξεις κάν'το σωστά. Στην περίπτωση του Miata τα πράγματα είναι ακόμα πιο περίπλοκα γιατί δεν υπάρχει οροφή, αν και είναι ευχάριστη έκπληξη οτι στα στατιστικά των ασφαλιστικών εταιρειών τα ποσοστά ατυχημάτων και τραυματισμών με το MX5 είναι αρκετά χαμηλά.

Στην περίπτωσή μας λοιπόν και με δεδομένη την σχετικά συχνή χρήση στην πίστα προχωρήσαμε πριν την οποιαδήποτε μηχανική βελτίωση στην βελτίωση της ασφάλειας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φανταζόμαστε λοιπόν, π.χ bucket κάθισμα-ζώνες 4ων σημείων και κράνος. Για να πω την αλήθεια τα κάναμε και αυτά αλλά όσο το ψάχνεις (και όσο μεγαλώνεις) αρχίζεις να ανακαλύπτεις πράγματα που δεν ξέρεις καθώς η έρευνα και η εξέλιξη στο τομέα της ασφάλειας είναι μεγάλη.

Το παρακάτω διάγραμμα ροής είναι ο βασικός οδηγός για θέματα ασφαλείας και έχει καταρτιστεί από την NASA, ομοσπονδία με πολύ μεγάλη εμπειρία σε trackdays και αγώνες ταχύτητας. Πραγματικά αξίζει να το μελετήσετε λίγο σε full screen :


Πρώτον λοιπόν ξεχνάμε τις απλές ζώνες 3ων και 4ων σημείων χωρίς το σύστημα ASM



Στην περίπτωση που έχουμε ζώνες 3ων-4ων σημείων με ASM ή 5-6 σημείων και φυσικά ένα πιστοποιημένο bucket κάθισμα, υπάρχουν δυο περιπτώσεις. Είτε αφήνουμε τους εργοστασιακούς αερόσακους είτε χρησιμοποιούμε HANS. Την μέγιστη ασφάλεια στην πίστα έχουμε μόνο με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω συν rollcage, αυτόματη πυρόσβεση, δίχτυα ασφαλείας κτλ.

Πέρα από τη σωστή επιλογή του εξοπλισμού, εξίσου σημαντικό είναι και ο τρόπος που τοποθετείται και που χρησιμοποιείται. Υπάρχουν προδιαγραφές για τον τρόπο στήριξης καθίσματος και ζώνης, τις βίδες που πρέπει να χρησιμοποιηθούν, το πόσο σφίγγουμε τις ζώνες, hans, αερόσακοι κτλ κτλ..Όποιος ενδιαφέρεται υπάρχει άπειρο υλικό για να ψάξει.


Στην περίπτωσή μας μετά την τοποθέτηση του Roll Bar και του καθίσματος Sparco Evo1, σειρά έχει η τοποθέτηση των ζωνών 6 σημείων της Turn One. Εντυπωσιακή ποιότητα που δεν περίμενα μιας και δεν θεωρείται κορυφαία εταιρεία, αλλά η πιστοποίηση FIA που έχουν είναι αρκετή για να τις εμπιστευτούμε.





Οι πίσω ζώνες πιάνουν στο harness bar, η μία πλαϊνή στην εργοστασιακή θέση στην οποία βιδώνουμε τον ειδικό κρίκο, η δεξιά πλαϊνή του οδηγούσε eyebolt βιδωμένο στο τούνελ με το ομολογκαρισμένο πλακάκι από πίσω και οι δύο anti-sub ιμάντες πιασμένοι στο πάτωμα σε γωνία το πολύ 20 μοιρών προς τα πίσω σε σχέση με το σημείο που κουμπώνουν.


Επίσης δεν ξεχνάμε να αδιαβροχοποιήσουμε τις τρύπες που ανοίγουμε για τα eyebolts με παρπριζόκολλα και να προσέξουμε στο σημείο που τρυπάμε μην περνάνε καλώδια ή παροχές βενζίνης.



Πέρα από τα θέματα ασφαλείας η οδηγική αίσθηση με τον συνδυασμό καθίσματος και ζωνών είναι κατά πολύ βελτιωμένη. Γίνεσαι ένα με το πλαίσιο και αποκτάς καλύτερη πληροφόρηση για τις κινήσεις του, το οποίο με τη σειρά του σου δίνει εμπιστοσύνη να επιτεθείς. Για χρήση δρόμου σίγουρα δεν είναι άνετο και εύχρηστο άν πρόκειται μόνο όμως για μια γρήγορη βόλτα περιστασιακά τότε και εκεί αποτελεί βελτίωση.!


Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

3rd HTTC Trackday # Πίστα Μεγάρων


Ο θεσμός των HTTC Trackdays πλέον έχει καθιερωθεί και έχει δημιουργήσει μια καλή βάση συμμετεχόντων που δίνουν το παρών συστηματικά. Τα pits γεμίζουν κάθε φορά με πολλά ενδιαφέροντα αυτοκίνητα κάθε κατηγορίας και budget, το καθένα ξεχωριστό με τον τρόπο του. Εξίσου εντυπωσιακά και τα περάσματα στην πίστα όπου παρατηρείς πώς στρίβει, πώς φρενάρει και πώς επιταχύνει το κάθε σύνολο.


Εμείς κάναμε την δεύτερη επίσκεψή μας στην πίστα με κάποια ελαφρώματα στο αυτοκίνητο αλλά και με rollbar που αναιρεί μεν τα ελαφρώματα μιας και ζυγίζει 22 κιλά αλλά δίνει ακαμψία και βασικά ασφάλεια. Επίσης είχαμε νέα ευθυγράμμιση από Σπέγγο που δοκιμάσαμε αυτή τη φορά μιάς και έχουμε αρχίσει να το ψάχνουμε παρέα το αυτοκίνητο αν και με εργοστασιακή ανάρτηση-σινεμπλόκ ακόμα.



Λίγες συμμετοχές αυτή τη φορά λόγω καιρού μάλλον αλλά δυναμικό παρών από την συμμορία των Mr2 τα οποία έκαναν και εντυπωσιακούς χρόνους σε σχέση με την ιπποδύναμή τους. Ένα πραγματικό όπλο για την πίστα και πολύ καλή βάση για την εξέλιξη ενός trackday car.





Στα πρώτα sessions η ευθυγράμμιση δεν δούλεψε και το αυτοκίνητο ήταν υποστροφικό αρκετά.Κάπου εκεί πετύχαμε και το μαύρο Honda S2000 με το οποίο είχαμε ένα ενδιαφέρον κυνηγητό.



Στη συνέχεια είχαμε θέμα και την custom εισαγωγή την οποία δεν είχαμε φτιάξει σωστά, ξεκούμπωσε και δεν έπαιρνε αέρα το μοτέρ. Με την βοήθεια των παιδιών στα pits το διορθώσαμε, άλλαξα και λίγο την ευθυγράμμιση μπροστά δίνοντας απόκλιση και μπήκα γράφοντας ενα νέο PB με το αυτοκίνητο αλλά ακόμα με λάθος ευθυγράμμιση και ταλαιπωρημένα λάστιχα.



Στη συνέχεια υπήρξε και πάλι διακοπή μετά απο ατυχίες που είχαν κάποια Mr2 και μείναμε όλοι παρέα να περιμένουμε την οδική στο γνωστό σημείο έξω από την πίστα. Μια όμορφη μέρα στην πίστα έφτασε στο τέλος της και οι ετοιμασίες για την επόμενη έχουν ήδη ξεκινήσει.!



Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΜΧ-5 10ΑΕ : Τοποθέτηση Roll Bar


Η τοποθέτηση ενός roll bar και γενικά οποιουδήποτε συστήματος ασφαλείας στο αυτοκίνητο καλό είναι να γίνεται από επαγγελματίες και να μην γίνονται εκπτώσεις σε αυτό τον τομέα. Στην περίπτωσή μας είχαμε άτομα με αρκετή εμπειρία από αυτή την διαδικασία που βοήθησαν με τις γνώσεις τους και κάποια ειδικά εργαλεία που χρειάστηκαν. Επίσης μεγάλο κεφάλαιο είναι ο συνδυασμός του roll bar με κατάλληλες ζώνες, hans κτλ που θα γράψουμε σε επόμενο άρθρο.



Να ευχαριστήσω λοιπόν τον Nmwisima, τον Κομμωτή, τον Μάχιμο, τον Μπανίκα, τον Κινέζο, τον Καράφλα, τον Ηλεκτροσουβλατζή και τον Χάρη της CCR που ήταν συνεχώς διαθέσιμος στο τηλέφωνο για βοήθεια!

Η διαδικασία ξεκινάει αφαιρώντας ότι μας εμποδίζει για την τοποθέτηση. Καθίσματα οδηγού-συνοδηγού με τέσσερεις 14mm βίδες στο πάτωμα, τις πλαστικές επενδύσεις στις ζώνες, το πίσω λάστιχο στεγανοποίησης των πορτών και τις μοκέτες πίσω από τα καθίσματα. Για να βγούν τα πλαστικά κουμπώματα που κρατάνε τις μοκέτες υπάρχει ειδικό εργαλείο αλλά και ενα πηρούνι την κάνει την δουλειά.














Τέλος, αφαιρούμε το μεταλλικό κάλυμμα με αρκετές 10mm βίδες που υπάρχουν περιμετρικά.



Αφού αφαιρέσουμε όλα τα παραπάνω τοποθετούμε δοκιμαστικά το roll bar για να δούμε σε ποιό σημείο θα χρειαστεί κόψιμο η λαμαρίνα. Επίσης θέλει προσοχή στα καλώδια και στις φύσες που υπάρχουν, κάποια από τα οποία θα χρειαστεί να ξεκουμπώσουμε και να τοποθετήσουμε σε σημείο να μην εμποδίζουν.




Σημειώνουμε το κομμάτι που θέλουμε να κόψουμε και με προστατευτικά γυαλιά και γάντια το κόβουμε. Πλέον το roll bar κάθεται κανονικά στη θέση του.



Το βιδώνουμε στις τέσσερεις βίδες των ζωνών ασφαλείας για να πάει ακριβώς στην τελική του θέση και σημειώνουμε τις τρύπες που θα πρέπει να ανοίξουμε. Τρείς μπροστά και τρείς πίσω σε κάθε πλακάκι.



Στη συνέχεια σηκώνουμε το αμάξι πίσω σε τρίποδα και αφαιρούμε τροχούς και τον πλαστικό θόλο της φωτογραφίας. Οι τρύπες που θα ανοίξουμε από μέσα θα φανούν σε εκείνο το σημείο του θόλου.




Οι τρείς τρύπες των εμπρός ποδιών είναι εύκολο να τις ανοίξουμε, σημαδεύουμε εναν οδηγό και τις ανοίγουμε.


Το δύσκολο κομμάτι είναι οι πίσω τρύπες οι οποίες είναι κάτω από την λαμαρίνα του αυτοκινήτου και δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση. Εμείς εκεί χρησιμοποιήσαμε γωνιακό τρυπάνι στο οποίο προσαρμόσαμε μια λεπτή μύτη την οποία είχαμε κοντύνει για να ανοίξουμε μια αρχική τρύπα, την οποία θα εντοπίσουμε στον θόλο και θα την ανοίξουμε στην σωστή διάμετρο από εκεί.



Με έτοιμες πλέον όλες τι τρύπες είμαστε έτοιμοι για τοποθέτηση του roll bar στην τελική του θέση. Για να αδιαβροχοποιήσουμε τις τρύπες που ανοίξαμε, περάσαμε ένα στρώμα παρμπριζόκολλας τόσο το πλακάκι του roll bar όσο και στο εξωτερικό πλακάκι που μπαίνει από τη μεριά του θόλου.


Βιδώνουμε πρώτα τις έτοιμες βίδες των εργοστασιακών ζωνών και στη συνέχεια τις βίδες σκληρότητας 8.8 με ροδέλες και παξιμάδια ασφαλείας που παρέχονται από τον CCR, Θα χρειαστεί αρκετό τράβηγμα, σπρώξιμο και αναφορές στα Θεία αλλά στο τέλος θα κάτσει σωστά στη θέση του. Αρχικά αφήνουμε όλες τις βίδες άσφιχτες και σφίγγουμε στο τέλος.





Με τον rollbar έρχονται και πλακάκια για τις εργοστασιακές ζώνες καθώς και βίδες για την τοποθέτηση των προεντατήρων υπό κλίση πρός τα μέσα.Εμείς δεν εγκαταστήσαμε τίποτα από αυτά γιατί δεν πρόκειται για καθημερινής χρήσης αυτοκίνητο αλλά αν κάποιος θέλει να διατηρήσει τις εργοστασιακές ζώνες μπορεί να το κάνει.


Λίγο "περιττό" βάρος έφυγε αλλά προστέθηκε το rollbar με βάρος 20-22 κιλά στην περίπτωσή μας με διπλή διαγώνιο και harness bar. Security first..