Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021

MX5 10th Anniversary # Jenvey ITBs # Εγκατάσταση και εντυπώσεις


Το ταξίδι συνεχίζεται λοιπόν με την μπλέ σαύρα, με την οποία αισίως έκλεισα τα 4 χρόνια ιδιοκτησίας. Τέσσερα χρόνια γεμάτα αξέχαστες στιγμές γεμάτες αδρεναλίνη πίσω από το τιμόνι, δημιουργικότητα με ενα κατσαβίδι στο χέρι αλλά και χαμόγελα δίπλα σε φίλους πλέον αδερφικούς. Παρακάτω η φωτογραφία από την πρώτη βόλτα που βγήκαμε μαζί τον Δεκέμβρη του 2016 ενώ από τότε όλη η μηχανολογική αλλά και οδηγική εξέλιξη βρίσκεται σε αυτό εδώ το blog μέσω του οποίου μοιράζομαι μαζί σας όλες αυτές τις στιγμές.!


Το MX-5 ήταν ένα από τα παιδικά μου όνειρα την περίοδο των 90ies και το επέλεξα γιατί θεωρούσα ότι είναι η ιδανική βάση για να χτίσω ένα toy car που να μου δίνει αυτά που θέλω στην οδήγηση αλλά να γεμίζω και τον ελέυθερό μου χρόνο βελτιώνοντάς το μόνος μου. Η ιδέα του να φτιάξω ενα αποκλειστικά track focused αυτοκίνητο με τα Ελληνικά δεδομένα δεν μου φάνηκε λογική αφού στην ουσία έχουμε μία μόνο σοβαρή πίστα οπότε ο στόχος ήταν να εξελιχθεί σαν ένα αυτοκίνητο για χρήση σε πίστες και βουνά που να δίνει όσο το δυνατό περισσότερη οδηγική αίσθηση και αμεσότητα. Ο στόχος λοιπόν ήταν και παραμένει όχι να φτιάξω το πιό γρήγορο Miata αλλά αυτό που θα μου προσφέρει την καλύτερη οδηγική εμπειρία χωρίς θυσίες στην αξιοπιστία.


Με την λογική αυτή λοιπόν φτάσαμε στο σήμερα με ένα απλό σαν specs αλλά ικανοποιητικό σε απόδοση ατμοσφαιρικό μοτέρ στα 180 άλογα από το οποίο έλειπε μια ακόμα πινελιά που να του δίνει χαρακτήρα και να το κάνει ξεχωριστό, τόσο σε απόδοση όσο και σε ήχο. Αυτή η πινελιά δεν ήταν άλλη από τέσσερεις πεταλούδες να τραγουδάνε στην εισαγωγή κάθε φορά που θα βυθίζουμε το γκάζι στο πάτωμα.


Μετά από αρκετό ψάξιμο και συζητήσεις με φίλους που έχουν εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδας, κατέφυγα στην σίγουρη αλλά σχετικά ακριβή λύση του κιτ TB45 της Jenvey. Η παραγγελία κόστισε 1560 ευρώ ενώ από Ελλάδα μέσω του Κωνσταντίνου (@akina_downhill), ο οποίος είναι δίπλα μας και σε αυτό το βήμα, προμηθευτήκαμε ένα δοχείο αναθυμιάσεων και ένα vacuum block για να ολοκληρωθεί η λίστα των parts που χρειαζόμασταν για την αρχική εγκατάσταση. 
Στο video παρακάτω θα δείτε το unboxing με όλα τα parts που χρειαστήκαμε:


Η εγκατάσταση έγινε φυσικά στο σπίτι και την διαδικασία έχουμε καταγράψει με βίντεο για όποιον ενδιαφέρεται. Συνολικά μου πήρε 15 μέρες δουλειάς για να φτάσουμε στο σημείο να δουλέψουν όλα σωστά. Ο χώρος ήταν πολύ περιορισμένος ειδικά με το μεγαλύτερο φίλτρο που επέλεξα εγώ οπότε ήθελε πολύ δουλειά στην καλωδίωση αλλά και σε άλλα σημεία μέσα στο μηχανοστάσιο. Τακτοποιήσαμε τα καλώδια, κοντύναμε την σωλήνα του reroute, μεταφέραμε λίγα εκατοστά την μονάδα του ABS και τελικά βρήκαμε τον χώρο που θέλαμε. Το πρώτο video:



Χρησιμοποιήσαμε τελικά την εργοστασιακή ντίζα και μπεκιέρα με τα κόκκινα 290cc μπεκ από RX8, συνδέσαμε τον tps της Jenvey καθώς επίσης και ένα δοχείο αναθυμιάσεων. Ακολουθεί το δεύτερο video της εγκατάστασης με το πρώτο άναμμα για λίγα δευτερόλεπτα αφού είμασταν χωρίς ρυθμίσεις στον εγκέφαλο και χωρίς ψυκτικό υγρό:


Η πρώτη αισθητή διαφορά σε σχέση με την πολλαπλή εισαγωγής της Mazda ήταν το ρελαντί το οποίο έχασε τον παλμό που είχε λόγω των εκκεντροφόρων ενώ πλέον από 1400rpm έπεσε στις 1050. Η λειτουργία του μοτέρ είναι σαφώς πιο πολιτισμένη χωρίς κραδασμούς ενώ το αισθάνομαι αρκετά πιο δυνατό και πρόθυμο στο φάσμα 1000-2500rpm, στα ξεκινήματα δηλαδή από φανάρια και στο χαλαρό cruising. Για καμπύλες και μέγιστες ιπποδυνάμεις θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελική ρύθμιση.


Οι πρώτες βόλτες έγιναν με τον Κωνσταντίνο να είναι συνεχώς απομακρυσμένα συνδεδεμένος στον εγκέφαλο όπου μέσα σε δύο μέρες με οδήγηση στην πόλη και στο βουνό φτιάξαμε ένα ασφαλές πρόγραμμα μέχρι να ρυθμίσουμε σωστά το αυτοκίνητο στο δυναμόμετρο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στις χαμηλές στροφές το μοτέρ βγάζει ενα ήσυχο γουργουρητό το οποίο σχεδόν σε ηρεμέι, η απόκριση στο γκάζι είναι ακαριαία ενώ ο ήχος στο revmatching και h&t εθιστικός. Μετά τις 6500 ο ήχος συντονίζει στο αγαπημένο μας ατμοσφαιρικό πριόνισμα και ψηλά γίνεται σχεδόν σφύριγμα μέχρι τον κόφτη.! Είναι τόσο θετική η αίσθηση του μοτέρ που σε κάνει να θες να το πιέζεις συνέχεια και να μην θές να σταματήσεις να οδηγάς.!!


Το πρώτο και μοναδικό τελικά πρόβλημα που εμφανίστηκε ήταν μια έντονη διαρροή λαδιού από την εμπρός τσιμούχα στροφάλου. Το λάθος είχε γίνει από το στήσιμο των αναθυμιάσεων όπου αρχικά απλά σύνδεσα τις δύο εξόδους του ψευτοκάπακου με το δοχείο το οποίο με την σειρά του έβγαζε τις αναθυμιάσεις στην ατμόσφαιρα μέσω ενος φίλτρου. Με αυτό τον τρόπο όμως η βαλβίδα pcv έμενε παντα κλειστή και η μία πρακτικά έξοδος δεν ήταν αρκετή για εκτονωθεί η πίεση αερίων μέσα στο μοτέρ τα οποία βρήκαν διέξοδο την τσιμούχα. Τελικά η pcv μετατράπηκε σε απλό ελεύθερο fitting ενώ περιμένω και φρέσκια τσιμούχα στροφάλου για να αλλάξω αυτήν που τρέχει.


Τοποθετήσαμε και την όμορφη πλεξούδα πολλαπλασιαστών που έφτιαξε ο Κωνσταντίνος και ήδη έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή ενός custom airbox με 100φ παροχή κρύου αέρα. Θα κάνω ενα ξεχωριστό post για αυτή την κατασκευή αφού χρειάζεται πολύ δουλειά αλλά και σκέψη για να υλοποιηθεί σωστά. Προς το παρόν ήδη απολαμβάνω τις βόλτες με το αυτοκίνητο ενώ αφού ρυθμιστεί θα το δούμε και στην πίστα, ελπίζω σύντομα.!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου